5 τρόποι να νικήσετε την πλήξη στην εργασία!

Career

12/2/2020

Η περιέργεια είναι στην ανθρώπινη φύση και είναι λογικό ότι οι άνθρωποι θα χάσουν το ενδιαφέρον τους για ένα θέμα μετά από λίγο. Αυτό είναι ένα θέμα που έχει εξερευνηθεί εκτενώς μεταξύ των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων από από τους ψυχολόγους με παρόμοια αποτελέσματα να έχουν αναφερθεί σε κάθε μία από τις κατηγορίες. Το μυαλό του ανθρώπου είναι επομένως επιρρεπές στην πλήξη, καθιστώντας σημαντικό για κάθε επαγγελματία να περάσει κάποιο χρόνο για να κατανοήσει τους παράγοντες που οδηγούν στην πλήξη του και τις στρατηγικές που πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα άτομα για να την ξεπεράσουν και να επικεντρωθούν στο επάγγελμα και την ανάπτυξή τους.

Τι είναι η πλήξη και ποιος είναι επιρρεπής σε αυτήν;

Η πλήξη αναφέρεται σε μια κατάσταση όπου ένα άτομο κάνει συνεχώς το ίδιο ή παρόμοιο καθήκον που τον οδηγεί να χάσει το γενικότερο ενδιαφέρον του για το έργο. Η πλήξη μπορεί να συμβεί ανάμεσα σε κάθε άτομο, αλλά υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που την επηρεάζουν.

Κάθε άτομο είναι επιρρεπές στην πλήξη κατά την εκτέλεση καθηκόντων, καθιστώντας άμεσο να αναθεωρηθεί η ρουτίνα που ακολουθεί  και να αναπτυχθούν εναλλακτικές εργασίες που την αντιμετωπίζουν. Αυτό είναι σημαντικό καθώς ίσως χρειαστεί να κάνετε ένα καθήκον συνεχώς ή επανειλημμένα λόγω της ευθύνης, της ρουτίνας ή του επαγγέλματός σας.

Σε αυτήν την κατάσταση, δεν μπορείτε απλά να εγκαταλείψετε την εργασία, αλλά πρέπει να εντοπίσετε δραστηριότητες που θα ενισχύσουν την προσοχή σας και θα ανανεώσετε το μυαλό σας. Αυτό βοηθά να ανανεώσετε τις σκέψεις σας, επιτρέποντάς σας να εστιάσετε ξανά την προσοχή σας στην εργασία που έχετε να κάνετε και να την ολοκληρώσετε. Η αποτυχία ανάπτυξης εναλλακτικού ενδιαφέροντος θα οδηγήσει σίγουρα στην απώλεια της εστίασής σας, η οποία θα οδηγήσει σε σοβαρά λάθη, για τα οποία θα είστε οι μόνοι υπεύθυνοι.

Πώς μπορεί να ξεπεραστεί η πλήξη;

Η πλήξη οδηγεί σε άγχος και περισσότερο άγχος, λόγω του ότι το άτομο απλώς χάνει το ενδιαφέρον του για τα καθήκοντα του ρόλου εργασίας. Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές για να ξεπεραστεί η πλήξη. Ο καθένας στοχεύει σε έναν διαφορετικό τομέα, συμβάλλοντας έτσι στην ευαισθητοποίηση σχετικά με το γενικότερο ζήτημα που αναλύουμε εδώ στο άρθρο.

«Επικεντρωθείτε στις πιθανότητες επιτυχίας, όχι στην αποτυχία» - Napoleon Hill


1. Να είστε περίεργοι και να ρωτάτε

Η περιέργεια για τη γάτα είναι μια παροιμία που μαθαίνουμε στο σχολείο για να αποτρέψουμε την εκτροπή του νου και να επικεντρωθούμε σε ένα μόνο θέμα, αλλά στην πραγματική ζωή, αξίζει να είσαι περίεργος και περιπετειώδης καθώς κερδίζεις περισσότερες γνώσεις σχετικά με διάφορα θέματα, βοηθώντας έτσι να διευρύνεις την κατανόησή σου. Η περιέργεια επιτρέπει στο άτομο να διερευνήσει διάφορα θέματα τα οποία είναι σημαντικά για την ενίσχυση του νου και για να βοηθηθούν να διατηρηθεί το ενδιαφέρον σας σε ένα έργο.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά την εκτέλεση μεγάλων και επίπονων εργασιών που μπορούν να σας εξαντλήσουν διανοητικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εάν έχετε περιέργεια για ένα διαφορετικό καθήκον πάνω στην εργασία, μπορείτε να συνεχίσετε να ελέγχετε για ενημερώσεις ή τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε το μυαλό σας και στη συνέχεια να επιστρέψετε στο έργο που οφείλετε να κάνετε.
 

2. Συνεχίστε να μαθαίνετε νέα πράγματα

Η μάθηση δεν τελειώνει ποτέ και δεν πρέπει ποτέ να σταματήσετε να μαθαίνετε αν θέλετε να ξεπεράσετε την πλήξη. Η ικανότητά σας να αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις είναι ένα σημαντικό εργαλείο μάθησης που θα σας βοηθήσει να εξαλείψετε την πλήξη καθώς δουλεύετε. Εάν είστε συγγραφέας αλλά έχετε επίσης έντονο ενδιαφέρον για την κώδικες HTML, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μικρό project με κώδικα HTML ενώ συνεχίζετε το γράψιμο.

Αυτό σας επιτρέπει να εκτελείτε την τακτική εργασία σας, αλλά επίσης σας επιτρέπει να συνεχίσετε να μαθαίνετε ή να δοκιμάζετε τις ικανότητές σας όταν οι ενδείξεις της πλήξης σας επηρεάζουν. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν παραβλέπετε τη μάθηση ή το χόμπι σας, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει τους στόχους απόδοσης. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι ενημερώσατε τον εργοδότη σας ή το επικεφαλής της ομάδας σχετικά με τη στρατηγική εργασίας σας για να αποφύγετε τη σύγκρουση σε μεταγενέστερο στάδιο.
 

3. Κάντε ένα διάλειμμα και καθαρίστε το μυαλό σας

Η πλήξη έρχεται αναπόφευκτα όταν συμμετέχετε σε μια τακτική εργασία καθημερινά. Μπορείτε, επίσης, να υιοθετήσετε μια στρατηγική για να κάνετε σύντομα διαλείμματα και να απομακρυνθείτε από τη βάση της εργασίας σας για να βοηθήσετε το μυαλό σας να καθαρίσει. Οι βόλτες σας βοηθούν να αλλάξετε τη νοοτροπία και την προσοχή σας, που εξαλείφει την πλήξη.

Τα διαλείμματα είναι αποτελεσματικά για την ενίσχυση του νου αλλά χρονοβόρα καθιστώντας έτσι αυτή την στρατηγική εξάλειψης της πλήξης λιγότερο αποτελεσματική για τους επαγγελματίες που αναμένεται να εκπληρώσουν τους εργασιακούς τους στόχους.
 

4. Αλλάξτε τους ρόλους και τις ευθύνες

Στην πραγματικότητα, κάθε τακτικός υπάλληλος αντιλαμβάνεται την επίδρασή της πλήξης στις επιδόσεις και μπορεί να επιλέξει να αναπτύξει στρατηγικές μετριασμού της. Μια αποτελεσματική στρατηγική που βοηθά στην αντιμετώπιση της στο χώρο εργασίας είναι μέσω της αλλαγής των ρόλων και των ευθυνών. Κάνοντας την ίδια εργασία καθημερινά είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθείτε σε πλήξη. Η διοίκηση πρέπει να εφαρμόζει αποτελεσματικές στρατηγικές μετριασμού για να την αντιμετωπίσει.

Μια αποτελεσματική στρατηγική για τη διατήρηση του ενδιαφέροντος και της εστίασης στον εργασιακό χώρο είναι η εναλλαγή των ρόλων. Αυτό βοηθά στην συγκέντρωση και συμβάλλει στη βελτίωση της απόδοσης.
 

5. Κοιμηθείτε για λίγο

Ο σύντομος ύπνος ή αλλιώς το power nap αποθαρρύνεται από τις περισσότερες εταιρείες, αλλά οι μελέτες που πραγματοποιούνται στους ανθρώπους αποκαλύπτουν ότι το να επιτρέπεται στο προσωπικό να πάρει έναν υπνάκο θα χαλαρώσει το νου και θα βοηθήσει στη βελτίωση της συγκέντρωσης, μειώνοντας έτσι αυτόματα την πλήξη. Ο σύντομος ύπνος ειδικά μετά το γεύμα…

Αυτό είναι σημαντικό καθώς οι άνθρωποι τείνουν να έχουν υπνηλία μεταξύ 2 και 4 μ.μ., λόγω του ότι έχουν καταναλώσει το γεύμα τους και το μεγαλύτερο μέρος του αίματος τους συγκεντρώνεται στο στομάχι τους. Είναι φυσικό οι άνθρωποι να νιώθουν υπνηλία και να χάνουν τη συγκέντρωσή τους μετά το γεύμα που επηρεάζει αυτόματα την απόδοσή τους. Ο σύντομος ύπνος επιτρέπει στο σώμα του ατόμου να ξεκουραστεί μετά το μεσημεριανό γεύμα, δίνοντας του έτσι την ευκαιρία να επικεντρωθεί περισσότερο στο έργο του μόλις ξυπνήσει.

Η προσοχή εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας για την απόδοση, αλλά είναι και αυτό που συχνά παραβλέπεται κατά την επιδίωξη για την επίτευξη των στόχων. Σε μια μακροπρόθεσμη προοπτική, η έλλειψη συγκέντρωσης και εστίασης θα οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγικότητα, η οποία θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοση των ατόμων ή των εταιρειών. Επομένως, είναι σημαντικό για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αναγνωρίσουν αυτή την ανησυχία καθώς επηρεάζουν την απόδοση ανεξάρτητα από την εφαρμογή αυστηρών μέτρων για την αντιμετώπιση του θέματος.


Πηγή: addicted2success

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: